Current Affairs Questions And Answers 21 June , 2018

1) Who is the Convener of the Chief Ministers Subgroup to coordinate policy approaches for agriculture sector and Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)?

A. Shivraj Singh Chauhan
B. Pema Khandu
C. Nitish Kumar
D. Nara Chandrababu Naidu

Correct answer : (A)

Explanation: The Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chauhan is the Convener. CMs of Andhra Pradesh, Bihar, Gujarat, Uttar Pradesh, West Bengal and Sikkim along with the Member NITI Aayog, Shri Ramesh Chand are its members.

2) Indian Army observes 2018 as which of the following?

A. Year of Disabled Soldiers in Line of Duty
B. Year of Martyred Soldiers in Line of Duty
C. Year of Discharged Soldiers in Line of Duty
D. None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: To honour soldiers who have been disabled in line of duty, while serving the Nation and to celebrate the undying spirit of ‘Soldiering’, Indian Army is observing the year 2018 as the ‘Year of Disabled Soldiers in Line of Duty’.

3) Who among the following is the Minister of Tourism, Government of India?

A. K.J. Alphons
B. Mahesh Sharma
C. Ramvilas Paswan
D. None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: Office holder of ministry of tourism – Alphons Kannanthanam (independent charge)

4) India’s First Ever Nationwide Healthcare Establishment Census has been developed under the …..

A. National Health Resource Repository (NHRR) Project
B. National Family Resource Repository (NFHR) Project
C. International Healthy Resource Repository (IHRR) Project
D. None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: With the launch of this patients will soon be able to look up for doctors, lab facilities, and infrastructure of any hospital in their vicinity at a click. The census has been developed under the National Health Resource Repository Project (NHHR).

5) National Digital Library of India (NDLI) is a project under the aegis of National Mission on Education through Information and Communication Technology (NMEICT). It is developed by which of the following institutes?

A. IIT Kharagpur
B. Indian Space and research Organization
C. IISc Bangalore
D. None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: The objective of National Digital Library is to make digital educational resources available to all citizens of the country to empower, inspire and encourage learning.National Digital Library of India is developed by IIT Kharagpur.

6) The tri-service joint military exercise Indra-2018 will take place between India and which of the following country?

A Russia
B France
C Israel
D U.S.A.

Correct answer : (A)

Explanation: The Indian Army and the Indian Navy has been having the military exercise ‘Indra’ with Russia separately. The Indian Air Force had participated in an exercise ‘AviaIndra’ with Russian air force in 2014.

7) National Testing Agency (NTA) is under which of the following Ministry?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Culture
C. Ministry of commerce
D. None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: National Testing Agency (NTA) formation came into shape in the Union Budget 2017 of India by the Finance Minister Arun Jaitley on 01 Feb 2017. NTA will be responsible for conducting all major entrance exams like NEET 2019, JEE, NET, CTET and other exams. It is under Ministry of Human Resources Management.

8) Under LRS, all resident individuals can freely remit $250,000 overseas every financial year for a permissible set of current or capital account transactions. The Remittances under this scheme are not permitted for which of the following?

A. Maintenance of relatives living abroad
B. Gifting
C. Donations
D. Gambling

Correct answer : (D)

Explanation : Under LRS, all resident individuals can freely remit $250,000 overseas every financial year for a permissible set of current or capital account transactions. Remittances are permitted for overseas education, travel, medical treatment and purchase of shares and property, apart from maintenance of relatives living abroad, gifting and donations.

9) The National Reading Day is celebrated on

A. June 19
B. July 1
C. June 21
D. June 18

Correct answer : (A)

Explanation : On the occasion of National Reading Day on June 19, 2018 National Digital Library was launched. This National Digital Library of India (NDLI) is a project under the aegis of National Mission on Education through Information and Communication Technology (NMEICT).

Read More :

Current Affairs Questions And Answers June 20 , 2018

You may also like...