Current Affairs Questions And answers 22, 23 June 2018

1) 4th International Yoga day celebrated on June 21 2018. The theme of the Yoga Day was which of the following?

A.Yoga for Health
B. Yoga for Peace
C. Connect the Youth
D. None of the Above

Correct answer :(B)

Explanation: Yoga for Peace is the theme for International Yoga day 2018.

 

2) When was Arvind Subramanian appointed as the Chief Economic Advisor (CEA) to the Government of India?

A. October 28, 2015
B. January 30, 2016
C. October 16, 2014
D. December 20, 2017

Correct answer :(C)

Explanation: Arvind Subramanian was appointed Chief Economic Advisor (CEA) to the Government of India on October 16, 2014 for a period of three years. His term was extended for one year in September 2017.

 

3) JAM trinity refers to the government of India initiative to plug the leakages and deliver direct benefits to India’s poor in form of Direct Subsidy Transfer. The ’J.A.M.’ stands for?

A. Jan-Dhan,Aadhar,Mobility
B. Jan-Dhan,Ayush,Mobility
C.Jan-Dhan,Aadhar,Mobile
D. None of the Above

Correct answer :(C)

ExplanationJam trinity refers to the government of India initiative to link Jan Dhan accounts, Mobile numbers and Aadhar cards of Indians to plug the leakages and deliver direct benefits to India’s poor in form of Direct Subsidy Transfer.

 

4) Which one of the following Indian Actress was UNICEF goodwill ambassador?

A. Katrina Kaif
B. Kareena Kapoor
C. Priyanka Chopra
D. None of the Above

Correct answer :(C)

ExplanationActress Priyanka Chopra, an Indian star with a global fan following, was named UNICEF Goodwill Ambassador at a ceremony in New York

 

5) The inaugural 2+2 Dialogue will take place on July 6. It is between India and which of the following country?

A. U.S.A
B. France
C. Japan
D. Australia

Correct answer :(A)

Explanation: Secretary of State Michael R. Pompeo and Secretary of Defense James Mattis will host External Affairs Minister Sushma Swaraj and Defence Minister Nirmala Sitharaman in Washington, D.C.

 

6) Who has been appointed as an Advisor to the Governor of Jammu and Kashmir governor in June 2018?

A. K Vijay Kumar
B. Prakash Trivedi
C. V.K Singh
D. None of the Above

Correct answer :(A)

Explanation: Retired IPS officer K Vijay Kumar has been appointed as an Advisor to the Governor of Jammu and Kashmir governor. Until recently, he was Security Advisor to the Union Home Minister.

7) ‘Operation Cocoon’ is related to which of the following?

A. The operation by the Military of India that led to the capture of Goa, Daman and Diu and Anjidiv Islands
B. The Special Task Force of Tamil Nadu Police to nab the forest brigand Veerappan.
C. Indian military’s capture of the majority of Siachen Glacier.
D. None of the Above

Correct answer :(B)

Explanation: Operation Cocoon was the operation launched by the Special Task Force of Tamil Nadu Police to nab the forest brigand Veerappan and his associates.

 

8) Who is the current Director-General of World-Trade Organization (W.T.O)?

A. Roberto Azevêdo
B. Christine Lagarde
C. Kristalina Georgieva
D. None of the Above

Correct answer :(A)

Explanation: Roberto Azevêdo is the sixth Director-General of the WTO. He became Director-General on 1 September 2013,

9 ) The first International Yoga Day (IYD) was celebrated across the world on which of the following date?

A. 21 June 2015
B. 22 July 2017
C. 21 June 2012
D. None of the Above

Correct answer :(A)

Explanation: The first International Yoga Day (IYD) was celebrated across the world on 21 June 2015.