Current Affairs Questions And Answers June 20 , 2018

1) National Hydrology Project’ (NHP) launched by Ministry of Water Resources during the year 2016-2017 is assisted by which of the following?

A) World Bank
B) International Monastery Fund
C) World Economic Forum
D) None of the above

Correct answer : (A)

Explanation: The Ministry had earlier launched an ambitious programme ‘National Hydrology Project’ (NHP) during the year 2016-2017. NHP is a World Bank-assisted central sector scheme with pan-India coverage.

2) The world’s most powerful supercomputer as of June 2018 belongs to which of the following country?

A) Japan
B) Israel
C) United Kingdom
D) U.S.A.

Correct answer : (D)

Explanation:

  • US scientists have unveiled the world’s most powerful and smart scientific supercomputer that can complete over 200,000 trillion calculations per second. The US Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory supercomputer called ‘Summit’ will be eight times more powerful than its previous top-ranked system, ‘Titan’.

3) Which one of the following is the largest Publicly Listed pharmaceutical company in India by Market Capitalization as of 2017?

A) Sun Pharmaceutical
B) Lupin Ltd
C) Dr. Reddy’s Laboratories
D) Cipla

Correct answer : (A)

Explanation: Top Publicly Listed pharmaceutical companies in India by Market Capitalization as of 2017. Sun Pharmaceutical (Rank 1) with Market Capitalization of Rs 1,55,716 Crore.

4) Rani Rashmoni’ is a patrol vessel was commissioned into the Indian services. It is commissioned under which of the following ?

A) Indian Navy
B) Indian Coast Guard
C) State Government of Tamil Nadu
D) None of the Above

Correct answer : (B)

Explanation: The last of the five Fast Patrol Vessel (FPV) project of Indian Coast Guard ‘Rani Rashmoni’ was commissioned into the Indian Coast Guard.

5) The headquarters of the United States Department of Defense, located in Arlington County, Virginia is known by which of the following?

A) Pentagon
B) Federal Bureau of Investigation Federal Bureau of Investigation
C) Central Intelligence Agency
D) None of the Above

Correct answer : (A)

Explanation: The Pentagon is the headquarters of the United States Department of Defense, located in Arlington County, Virginia, across the Potomac River from Washington, D.C

6) The government proposes to set the country’s largest national data center with capacity for 500,000 virtual servers at which of the following place?

A) Bhopal
B) Allahabad
C) Chennai
D) New Delhi

Correct answer : (A)

Explanation: The government will be setting up the country’s largest national data centre in Bhopal, with capacity for 500,000 virtual servers.

The country has four such centres for hosting government websites, services and apps. These are at Pune, Hyderabad, Delhi and Bhubaneswar.

7) Who is appointed as ICICI Bank chief operating officer (COO) in June 2018?

A) Sandeep Bakshi
B) Suresh N. Patel
C) Rajnish Kumar
D) None of the above

Correct answer : (A)

Explanation : The ICICI Bank board,appointed ICICI Prudential Life Insurance CEO Sandeep Bakhshi as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position at India’s second largest private bank, to steer all its businesses.

8) Who is appointed as New Chief of Bangladesh Army in June 2018?

A) Aziz Ahmed
B) Shafiul Haque
C) Ziaur Rahman
D) None of the Above

Correct answer :(A)

Explanation: Bangladesh appointed Lieutenant General Aziz Ahmed as the country’s new army chief for three-year tenure.