Important 1000 MCQ For CIVIL Junior Engineer : Part 1




Important 1000 MCQ For CIVIL Junior Engineer

1. The unit weight of R.C.C. (in kg/m3) is ______.

  1. 1200
  2. 1800
  3. 2400
  4. 3000

Correct Ans : 3 (2400) Explanation

  • Unit weight of concrete, according to USCS (united states customary systems) is 2400 kg/m3 or 23.60 kN/m3 . & it defines the hoe heavy a normal reinforced concrete is. With given options the most apt choice would be 2400.

2. The quantity cement concrete damp-proofing course is measured in terms of ______.

  1. m
  2. m2
  3. m3
  4. lump sum

Correct Ans. 2

Explanations

  • In damp proofing course these types of materials are used: Stones, slates, cement concrete, blocks, terracotta blocks, dense cement concrete, asbestos cement concrete sheets etc. the cement concrete measured with the unit of m2

3. The life of teakwood doors and windows is usually taken to be
______.

  1. 80 year
  2. 60 year
  3. 40 year
  4. 20 year

Correct Ans. 3

Explanation

  • Teak wood doors & windows has great properties to withstand extreme climatic conditions & it is free from knots & shakes. It’s durability is high usually taken as 40 years.

4. Which department looks after the execution and maintenance of water supply and sanitary works?

  1. Public works department
  2. Social welfare department
  3. Public health department
  4. None of these

Correct Ans : 3 (Public Health Department ) Explanation

  • when the execution & maintenance of water supply & sanitary works is done Then after that remaining work is done by the public health department.

5. Whenever colour washing on Asbestos Cement corrugated sheets is done, in the estimation the plane area of the sheets is increased by
______.

  1. 5%
  2. 10%
  3. 15%
  4. 20%

Correct Ans : 20 %

Explanations

  • When colour washing on asbestos cement sheets is done then the plane area of the sheets increased by 20%. After colour washing, area = area + (20/100).

6. The explosive for blasting is usually expressed in terms of ________.

  1. Explosive power
  2. volume of earthwork that can be blasted
  3. kilograms
  4. None of these

Correct Ans : 3 (kilograms)

Explanations

  • Amount of explosive for blasting is measured in terms of weight per unit volume or in kg/m3 or kg/cm3

7. The volume of the cement required for 10 m3 of brickwork in 1: 6 cement mortar is approximately equal to ______.

  1. 10/7 m3
  2. 10/6 m3
  3. 10/4 m3
  4. 10/5 m3

Correct Ans. 1 (10/7 m3)Explanations

  • Total volume of mortar = 1+6 = 7 m3 Volume of cement = (1 x 10)/7 = 10/7 m3

8. In the centre line method of working out volumes, for cross walls, what deductions must be made from the centre line length at each junction?

  1. twice the breadth
  2. half the breadth
  3. 1.5 breadth
  4. None of these

Correct Ans. 2 (half the breadth) Explanation

  • This method is suitable for walls of similar cross sections. Here the total centre line length is multiplied by breadth and depth of respective item to get the total quantity at a time. When cross walls or partitions or verandah walls join with main wall, the centre line length gets reduced by half of breadth for each junction.

9. The number of bricks required per cubic metre of brick masonry is ______.

  1. 480
  2. 500
  3. 520
  4. 540

Correct Ans. B (500)

Explanation

  • The construction done with bricks bonded together with the help of a mortar is termed as brick masonry. 1 cubic meter contains 500 bricks. The Standard size of the 1st class brick is 190mm x 90mm x. 90mm and motor joint should be 10mm thick.

10. A document containing detailed description of all the items of work (but their quantities are not mentioned) together with their current rates is called ______.

  1. Tender
  2. Schedule of rates
  3. Analysis of rate
  4. Abstract estimate

Correct Ans : 2 (Schedule of rates) Explanation

  • Containing detailed description of all the items with their current rates For ex. Cement, sand, labour cost, & in a contract setting out of the staff & plant hire rates with current.