Important 1000 MCQ For CIVIL Junior Engineer : Part 2

Important 1000 MCQ For CIVIL Junior Engineer

11. The specific surface expressed in square cm gm of a good Portland cement should not be less than
______.

A. 1750 B. 2000
C. 2250 D. 2500

Correct Ans : C

  • Solution : Good port-land cement is fairly high C3S content for good early strength development. The area for C3S content should be greater than 2250 cm2 /gm.

12. The operation of removal of impurities of clay adhering to iron ore is known as ______.
A. Calcination. B. Purification
C. Dressing D. Refining

Correct Ans. C

Solution

  • Removal of impurities or dust & unwanted material from the iron ore is known as dressing of clay.

13. The shape of the brick gets deformed due to rain water falling on hot brick. This defect is known as ______.
A. chuffs B. bloating
C. nodules. D. lamination

Correct Ans. A

Solution

  • if rain water fall on a hot brick then it gets deformed & becomes defective So this type of defect is called chuffs.

14. If the rocks are formed due to alteration of original structure under heat and excessive pressure, then they are known as ______.

A. Igneous B. Sedimentary
C. Volcanic D. Metamorphic

Correct Ans. D

Solution

  • Metamorphic rock- these are the secondary rocks formed by metamorphosis due to intense heat & pressure below the earth’s crust. These rocks have foliated structure & the principal types are quartzite, slate, marble & Gneisses.

15. Bullet proof glass is made of thick glass sheet and a sandwiched layer of _______.
A. steel
B. stainless steel
C. high strength plastic
D. chromium plate

Correct Ans. C

Solution

  • bullet proof glass is made from composition of two or more glasses In which one is plastic & another is soft. In this the plastic part of the glass Has high strength which causes protection. This glass expand from ¾ inch to 5/2 inch.

16. The lime which has the property of setting in water is known as ______.
A. fat lime
B. Hydraulic lime
C. hydrated lime
D. quick lime

Correct Ans. B

Solution

  • hydraulic lime has a property of setting & hardening under water is made out of it. It contains small quantities of silica & alumina or iron oxide which are in chemical combination with calcium oxide content.

17. Hollow bricks are generally used with the purpose of ______.
A. reducing the cost of construction
B. providing insulation against heat
C. increasing the bearing area
D. ornamental look

Correct Ans. B

Solution

  • The air present in the hollow area of these bricks make them thermal insulators. They keep the interiors cool in summer and warm in winter especially the ‘clay hollow bricks’. They also provide more sound insulation as compared to solid bricks.

18. Find the one which is not used in quarrying?

A. gun powder. B. gun cotton
C. marble powder. D. dynamite

Correct Ans: C

Solution

  • A quarry is the same thing as an open-pit mine from which minerals are extracted. The only non-trivial difference between the two is that open-pit mines that produce building materials and dimension stone are commonly referred to as quarries. It include the underground quarrying for stone also. So we can not use the marble powder.

19. Slate and marble stone belong to
______.
A. igneous rocks
B. metamorphic rocks
C. sedimentary rocks
D. foliated rocks

Correct Ans. B

Solution

  • Metamorphic rock- these are the secondary rocks formed by metamorphosis due to intense heat & pressure below the earth’s crust. There rocks have foliated structure & the principal types are quartzite, slate, marble & gneisses.

20. In stone masonry, the stones are placed in position such that the natural bedding plane is ______.

A. normal to the direction of
pressure they carry
B. parallel to the direction of
pressure they carry
C. at 45 ° to the direction of
pressure they carry
D. at 60 ° to the direction of
pressure they carry

Correct Ans. A

Solution

  • In stone masonry, the stones are placed normal to the loading or direction of pressure. ( the neutral bedding plane of masonry is normal to the loading).

Important 1000 MCQ For CIVIL Junior Engineer : Part 1